Hoog tijd voor je eerste spelletje! De spelregels zijn wel leesbaar, maar je kunt ze voorlopig best even overslaan. Direct beginnen dus: Installeren en Spelen maar! En als je later iets niet snapt.. dan zoek je dat toch even op?
Ook binnen het programma vind je trouwens de nodige ondersteuning. Om te beginnen kan je standaard geen kaart opleggen die je volgens de spelregels niet op mag leggen. Waarom je die kaart niet mag opleggen? Ach, dat leer je snel genoeg, het staat duidelijk in de spelregels. Maar totdat je zin hebt om die te lezen kan je de instelling ‘Verzaken’ dus beter nog even op ‘Kan Niet’ laten.
Ook de Roem punten (de zeer gewilde “bonus”-punten) worden automatisch gemeld en opgeteld. Op een Klaverjasclub moet je dat zelf doen, anders krijg je die roem niet eens, maar Klaverjas Trainer helpt nou eenmaal graag…
SPECIAAL GEREEDSCHAP
Op het Eerste Hulp venster kan je snel alle volgordes en punten terugvinden. Dat is in het begin gewoon nodig. Er is al genoeg om je op te concentreren.
Het Trainer venster vertelt je (probeert het tenminste) waarom de trainer deze kaart de beste keuze vindt. En ook nog een heleboel andere nuttige speltips en aanwijzigingen. Zoals wie er geseind heeft, en waarmee, of en waarop je zou kunnen ‘gaan’, wie er welke kleur niet meer heeft, enz. Best een slim venstertje eigenlijk. En het kan zelfs nog meer: je kunt het hele spel, alle 16 rondes van 8 slagen, terugbladeren. Daarbij kan je de kaarten, de slagen, de scores en de gegeven adviezen van die beurten terugzien. En tenslotte kan je hier ook een spel opslaan en later weer inladen voor nader onderzoek.
Garvgraphx
Op de Kaart Monitor kan je zien welke kaarten nog niet zijn gespeeld, of, zoals dat heet, ‘nog in het spel zijn’.. Pas wel op dat je geheugen niet te lui wordt, want dit moet je in het echt natuurlijk zelf kunnen onthouden! Maar oefening baart kunst, gelukkig wel.
Op de Kaart Monitor kan je zien welke kaarten nog niet zijn gespeeld, of, zoals dat heet, ‘nog in het spel zijn’.. Pas wel op dat je geheugen niet te lui wordt, want dit moet je in het echt natuurlijk zelf kunnen onthouden! Maar oefening baart kunst, gelukkig wel.
Het Score Overzicht is een ‘highscore’ venster, waarin je al je top-prestaties (en die van de computer) op dag en tijd kan terugvinden. Met een aantekening over welke hulp je daarbij hebt gehad. Erg mooie scores mag je ook op de website zetten, bij de ‘High Scores’, maar dat merk je vanzelf.
Tenslotte kan je af en toe, ‘ter verbreding van je inzicht’, in het Meekijk Venster de kaarten van de andere spelers bekijken. Dat is gewoon valsspelen, lijkt me duidelijk, niet gebruiken als het niet echt nodig is; tenzij je dat gewoon leuk vind. Het is een spelletje tenslotte.